W związku z aktualną sytuacją epizootyczną na terenie powiatu mińskiego, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mińsku Mazowieckim przedstawia schemat postępowania przy uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny:
1. Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia uboju w celu pozyskania mięsa na użytek własny co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim.
2. W przypadku uboju trzody chlewnej w gospodarstwach objętych ograniczeniami, jeśli ograniczenie to zostało wprowadzone w związku
z wystąpieniem ASF (afrykańskiego pomoru świń) dopuszcza się ubój w gospodarstwie pod warunkiem, że:
- świnie utrzymywane były w tym gospodarstwie co najmniej 30 dni przed ubojem;
- świnie zostaną poddane badaniu przedubojowemu przez lekarza weterynarii;
- mięso pozyskane w wyniku tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu przez lekarza weterynarii.
Lekarze weterynarii wyznaczeni do badania mięsa na użytek własny na terenie powiatu mińskiego to: Sławomir Hardej, Roman Maj, Andrzej Mastalerz, Jan Rogulski, Dariusz Skrzypek, Ryszard Trzeciak.
3. Uboju można dokonać:
- na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane;
- na terenie gospodarstwa, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa – na terenie powiatu mińskiego nie zgłoszono żadnego podmiotu prowadzącego takie gospodarstwo.
4. Uboju może dokonać:
- osoba, która ukończyła szkolenie teoretyczne;
Na terenie powiatu mińskiego gotowość do świadczenia usług ubojowych wyraził Pan Paweł Świderski zamieszkały w Stanisławowie ul. Dworska 10, tel. 690-532-616
Mając na uwadze powyższe oraz zbliżający się okres przedświąteczny i przewidywany wzrost ubojów świń na użytek własny, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mińsku Mazowieckim uprzejmie prosi o zapoznanie się i stosowanie zaleconego schematu postępowania.
Z poważaniem
lek. wet. Ksymena Żelazna
Powiatowy Lekarz Weterynarii
w Mińsku Mazowieckim